






DIAVANTIS WORDT LANGZAAM AAN GETRANSFORMEERD NAAR EEN VOLWASSEN ORGANISATIE DIE EEN BELANGRIJKE ROL GAAT SPELEN IN HET ONLINE BEGELEIDEN VAN PATIËNTEN MET DIABETES TYPE 2 OF PREDIABETES.
In gesprek met Boudewijn Baks over zijn ervaringen met Davantis BV en de visie die hij heeft op de toekomstige diabeteszorg voor patiënten met diabetes type 2.
Eerst even voorstellen:Wie is Boudewijn Baks? Ik ben Boudewijn 60 jaar, getrouwd metElly en heb 1 zoon Coen. Ik ben woonachtig in Leimuiden, onder de rookvan Schiphol in de buurt van veel waterwaar ik graag vaar samen met familie envrienden in de vrije uurtjes.
Hoe ben jij in contact gekomen met Diavantis? In mijn periode dat ik voor Integrity Applucations werkte ben ik in contact gekomen met Piet-Jan Coremans, de grondlegger van Diavantis BV. Hij was zeer geïnteresseerd in de niet-invasieve manier van glucosemeter GlucoTrack. Dat was een oorsensor met 3 verschillende sensoren en een algoritme en deze meter gaf een glucosewaarde voor patiënten met diabetes type 2. In die tijd was het nog gewoon dat patiënten een vingerpik moesten uitvoeren om hun bloedglucose te bepalen. Piet-Jan vond deze techniek een perfecte toepassing voor een groep deelnemers aan het programma DiavantisWijze (r) .Wij zijn gaan samenwerken waarbij Diavantis gebruik kon maken van de oorsensor en Integrity Applications de data kon verzamelen voor verbetering van het product. Zo zijn wij in contact gekomen.
Een paar jaar geleden nadat onze samenwerking voor de oorsensor was gestopt hebben we weer contact opgenomen met elkaar, waarbij Piet-jan vroeg of ik wilde meewerken aan het verder ontwikkelen van Diavantis en het herstelprogramma Diavantis Wijze(r) .
Hoe zou jij Diavantis van toen beschrijven en hoe zie jij de toekomst? Diavantis was door Piet-Jan opgericht om mensen met diabetes type 2 te helpen weer zonder medicatie of in ieder geval met minder medicatie gezonder verder te leven.
Met enorm veel enthousiasme en doorzettingsvermogen heeft Piet-jan Diavantis neergezet als een organisatie van, door en voor patiënten met diabetes type 2. Vele uren heeft hij in contacten met deelnemers aan het programma gestopt. Met zeer goede resultaten en enthousiaste deelnemers. Tijdens COVID zagen we dat fysieke begeleiding niet meer mogelijk was en dat we moesten overgaan naar een online begeleiding van deelnemers.
In deze periode hebben we het plan opgepakt om DiavantisWijze(r ) door te
ontwikkelen naar een persoonlijke digitale applicatie voor patiënten met diabetes
type 2 of patiënten die in het voorstadium van deze diagnose zitten.
Ik ben toen op zoek gegaan naar partners om dit plan verder uit te werken en
hiervoor financiering te vinden. Diavantis werkte al samen met Elastique en was
als partner betrokken bij een project van het UMCG, Healthy Living as a Service.
Vanuit de samenwerking met het UMCG werd voorgesteld om de RUG te
benaderen. Samen met Elisabeth Wilhelm van de RUG (ENTEG) en Danny
Brugman van Elastique hebben we toen het projectplan Diabetes2CARE
geschreven en ingediend bij SNN voor een Europese subsidie.

DIGITALISERING IN DE ZORG IS EEN ABSOLUTE NOODZAAK
Binnen deze samenwerking hebben we ook andere partijen benaderd om samen met ons de persoonlijke digitale app voor patiënten mogelijk te maken.
Door deze ontwikkeling is Diavantis gegroeid van een start up organisatie die vanuit eigen middelen en kleinere subsidies langzaamaan getransformeerd wordt naar een volwassen organisatie die een belangrijke rol gaat spelen in het online begeleiden van patiënten met diabetes type 2 of prediabetes. De doelstelling van Piet-jan Coremans was altijd gericht op de patiënt met diabetes type 2 om deze groep een gezonder leven te bieden met een betere kwaliteit van leven. En daar gaat Diavantis volledig voor.
Waar zit volgens jou de kracht van Diavantis en DiavantisWijze(r)? Diavantis is ooit opgericht door, voor en van patiënten met diabetes type 2. Diavantis stelt de patiënt centraal in haar benadering en vindt het belangrijk dat mensen een eigen stem hebben en ook worden gehoord. Dat betekent dat deelnemers aan het programma niet alleen wordt meegegeven dat leefstijl belangrijk is, maar zeker ook dat jouw stem geldt in de spreekkamer van de zorgverlener. Patiënten willen gehoord worden door de zorgverlener en niet alleen een recept of opdracht meekrijgen. Patiënten worden gelukkig mondiger in de praktijk en geven daarmee aan meer regie en verantwoordelijkheid te willen nemen voor hun gezondheid.
Het programma DiavantisWijze(r) neemt de deelnemer stap voor stap mee in het proces van meer regie en verantwoordelijkheid nemen waarbij voorop blijft staan dat de zorgverlener beslissingen neemt over het medicatiebeleid. Juist dit samenspel tussen patiënt en zorgverlener zorgt voor een succesvolle uitkomst.
Diavantis is ooit opgericht door, voor en van patiënten met diabetes type 2. Diavantis stelt de patiënt centraal in haar benadering en vindt het belangrijk dat mensen een eigen stem hebben en ook worden gehoord. Dat betekent dat deelnemers aan het programma niet alleen wordt meegegeven dat leefstijl belangrijk is, maar zeker ook dat jouw stem geldt in de spreekkamer van de zorgverlener. Patiënten willen gehoord worden door de zorgverlener en niet alleen een recept of opdracht meekrijgen. Patiënten worden gelukkig mondiger in de praktijk en geven daarmee aan meer regie en verantwoordelijkheid te willen nemen voor hun gezondheid.Het programma DiavantisWijze(r) neemt de deelnemer stap voor stap mee in het proces van meer regie en verantwoordelijkheid nemen waarbij voorop blijft staan dat de zorgverlener beslissingen neemt over het medicatiebeleid. Juist dit samenspel tussen patiënt en zorgverlener zorgt voor een succesvolle uitkomst.
Diavantis is samen met de partners bezig de applicatie wetenschappelijk te onderbouwen en hiervoor wordt onderzoek uitgevoerd in Noord-Nederland. Met deze onderzoeken willen we onderbouwen en bewijzen dat dedigitale applicatie een toegevoegde waarde heeft en een belangrijke rol gaat spelen om patiënten met diabetestype 2 een gezonder leven te bieden. Om dit te realiseren wordt de nieuwste technologie toegepast. Ook binnen de toepassing van de digitale app zal de zorgverlener en coach een belangrijke rol gaan spelen. De coach zal in deze applicatie een virtuele coach worden die gevalideerde informatie aan de patiënt zal sturen.
Met deze aanpak hoopt Diavantis samen met partners een belangrijke rol te gaan spelen in het onder controle krijgen van de instroom van patiënten met diabetes, de eerstelijnszorg toegankelijk te houden, zorgkosten voor deze groep onder controle te krijgen en meer tijd vrij te maken voor complexere zorg.






EIGENLIJK MOETEN WE ONS STERK MAKEN OM “ZORG” TE VERZEKEREN ALS GEZONDHEID I.P.V. ZIEKTE.
Hoe zie jij de rol van de digitale app DiavantisWijze (r) in de toekomst?
Digitalisering in de zorg is een absolute noodzaak. Zorgprocessen optimaliseren met behulp van digitale toepassingen is
de toekomst, waarbij ik wel een kanttekening plaats dat data veilig opgeslagen moet worden en informatie gevalideerd
moet zijn.
Onze app maakt gebruik van diverse datakoppelingen zoals van een glucosesensor, bewegingssensor, voedingsdata,
stress, slaap en nog meer. Deze data worden veilig gebruikt voor analyse en ontwikkeling van algoritmes en
klantprofielen. Hiermee kan de app reageren op bepaalde situaties die belangrijk zijn voor de patiënt met diabetes type 2
of prediabetes.
De patiënt heeft de mogelijkheid om deze data in een dashboard te delen met de zorgverlener zodat deze optimaal op de
hoogte is van de situatie van de patiënt. Samen met de digitale coach en de zorgverlener kunnen er stappen worden
gezet naar een gezonder leven zonder medicatie.
Diavantis streeft ernaar om deze app voor veel mensen met diabetes type 2 of prediabetes beschikbaar te krijgen.
Daarvoor zullen we ons ook richten op het vergoed krijgen van de app binnen het zorgstelsel. Daarnaast zullen we ons
inspannen om de app ook te kunnen inzetten voor patiënten die in het voorstadium zitten en hierdoor ver weg kunnen
blijven van de medicatie.
Eigenlijk moeten we ons sterk maken om “zorg” te verzekeren als gezondheid i.p.v. ziekte. Helaas zijn we nog niet zo ver.
We ontwikkelen de applicatie in Noord-Nederland. Diabetes kent echter geen grenzen.


