






IK ZIE DEZE ONTWIKKELING ALS EEN GAMECHANGER VOOR PATIËNTEN DIE HUN DIABETES ÉCHT WILLEN AANPAKKEN.
In gesprek met Danny Brugman over zijn eerste contacten met Diavantis en zijn ervaringen. In dit interview kijkt Danny ook naar de ontwikkelingen op het gebied van toepassing van AI voor patiënten met diabetes type 2. .
Eerst even voorstellen: Wie is Danny Brugman? Amsterdammer, getrouwd, vader van twee en ondernemer sinds 2004. Verantwoordelijk voor marketing en business development bij Elastique en Diavantis. Ik krijg energie van het ontwikkelen van nieuwe concepten.Eerder richte ik Urbanology op, een van de eerste social media-agencies in Nederland, later overgenomen door de Online Marketing Group. Nu freelance actief in digitale strategie, transformatie en groei. In m’n vrije tijd vind je me op de golfbaan, ideeën ontstaan daar vaak tussen de slagen door.
Hoe ben je in contact gekomen met Diavantis? Ik ben bij Diavantis terechtgekomen via Piet Jan Coremans. Hij kwam bij mij langsmet het idee om een applicatie te bouwen die mensen zou helpen richting eenmediacatievrij leven zoals ook bij hemzelf was gelukt. Deze opzet wilde hij graag onderzoeken: was het mogelijk om zijn reis in een digitaal platform te gieten?
Voor mij was dit een mooie uitdaging, omdat ik enerzijds bij DiabetesonderzoekNederland (DON) als marketingdirector actief was en anderzijds ook demarketingdirector was van applicatiebouwer Elastique. Ik zag mijzelf als iemand die het probleem diabetes goed begrijpt, zowel type 1 als type 2. Al snel dacht ik: dit is een fantastisch initiatief. Ik wist toen al hoe groot het probleem van diabetes type 1 en 2 was en hoe snel vooral type 2 zal toenemen. Deze ziekte is op weg om eenwereldwijde pandemie te worden, in Nederland alleen al zijn er zo’n 50.000 nieuwe type 2 diagnoses per jaar. Ik begreep dus de gedachte achter Diavantis en zo zijn we gestart met een zogeheten design discover
Wat was het resultaat van deze design discovery? We hebben samen met Diavantis en deelnemers uit het programma een aantal interviews gedaan om te bepalen welke route we zouden kiezen. Uiteindelijk is er voor gekozen om te onderzoeken of en hoe de patiënt/deelnemer zou reageren op een dergelijk concept. Hierbij hebben we ons toen gefocust op het zogenaamde onboardingproces. Uit de interviews bleek dat de groep patiënten met diabetes type 2 de applicatie als een toegevoegde waarde zag, een begeleidingsinstrument, een soort buddy of beste vriend. Jij bent betrokken geweest bij de eerste pilots van de ontwikkeling van de digitale applicatie.Diavantis heeft het initiatief genomen om een grote stap voorwaarts te zetten in de ontwikkeling van een digitale buddy voor patiënten met diabetes type 2. Hiervoor is samen met Elastique en de RUG een projectplan geschreven en ingediend voor een Europese subsidie. Die subsidie is in januari 2025 definitief toegekend.
Hoe zie jij de ontwikkeling van een dergelijke applicatie en toepassing
van nieuwe technologieën?
Ik ben betrokken geweest bij de ontwikkeling van het projectplan vanuit de
expertise van Elastique Health. Op basis van onze kennis van zowel de
patiënt als de technologie, ben ik ervan overtuigd dat een digitale buddy
een positieve impact kan hebben op het leven van mensen met diabetes
type 2. En ik denk zelfs dat dit concept ook voor andere zorgprocessen
ingezet kan worden.






IK ZIE DEZE ONTWIKKELING ALS EEN GAMECHANGER VOOR PATIËNTEN DIE HUN DIABETES ÉCHT WILLEN AANPAKKEN.
Hoe zie jij jouw rol binnen dit project samen metDiavantis en de RUG? Mijn rol is tweeledig: enerzijds richt ik me op de marktcommunicatie rondom het project Diabetes2CARE, zodat we voldoende bekendheid hebben zodra het eindproduct klaar is voor introductie. Maar ook de wereld laten weten dat dit gaande is en dat we dit in het noorden van het land aan het ontwikkelen zijn.
Hoe gaat het project profiteren van de snelle ontwikkeling van AI? Ik denk dat AI zeker een rol gaat spelen bij de ontwikkeling van de buddy voor patiënten met diabetes type 2. We gaan goed onderzoeken hoe we AI op een veilige manier kunnen toepassen, dat testen we uitvoerig samen met Diavantis en de RUG.
Hoe zie jij de acceptatie van AI in de zorg? Ik was laatst op een congres waar iemand iets vertelde wat wij in de projectgroep al tweeënhalf jaar weten. Voor ons voelt het logisch, maar voor veel mensen in de zorg is het nog heel nieuw. Soms hoor je lof: “Wat fantastisch!” Maar er is ook weerstand, wat verandering in de weg kan staan.Ik verwacht zowel lof als kritiek, ook richting Diabetes2CARE. Daarom gaan we de buddy stap voor stap ontwikkelen, samen met patiënten, coaches, ontwikkelaars en andere belangrijke stakeholders, om te laten zien dat het écht werkt en waarde toevoegt voor de zorg en de maatschappij
Welke stip op de horizon zie jij voor de patiënt met diabetes type 2? Het belangrijkste doel? Dat mensen met diabetes type 2 het gevoel hebben weer regie te krijgen over hun ziekte,dankzij onze digitale buddy. Een applicatie die zógebruiksvriendelijk is, dat het een natuurlijk onderdeelwordt van hun dagelijks leven, zonder irritatie ofingrijpende gedragsverandering. Met behulp van AI wordthet een soort compagnon die je begrijpt en ondersteunt:“Hé, je zit wat hoog, dat komt waarschijnlijk doordat je ditof dat hebt gedaan.”
Ik zie deze ontwikkeling als een gamechanger voorpatiënten die hun diabetes écht willen aanpakken. En wezetten met de projectgroep alles op alles om dat op kortetermijn mogelijk te maken. In de loop van dit jaarverwacht ik de eerste positieve resultaten.





