IK WIL 1,2 MILJOEN MENSEN MET DIABETES TYPE 2

GEZONDER OUDER LATEN WORDEN

In gesprek met Piet-Jan Coremans, grondlegger van Diavantis

                                  Boudewijn Baks, CEO Diavantis spreekt met Piet-Jan over zijn                                         ervaringen, motivatie en wensen als het gaat om diabetes type 2 en de toekomst voor deze groep mensen.

Waar liggen jouw roots?

Ik ben geboren in Brabant en later verhuisd naar Friesland. Nu woon ik samen met mijn vrouw Heleen en onze trouwe viervoeter Louis in Sneek.

Wat typeert Piet-Jan?

Ik ben een idealist, nieuwsgierig en help graag mensen. Ik geniet van de kleine dingen en van de rust hier in Friesland. Authenticiteit staat bij mij hoog in het vaandel; ik heb snel door wanneer mensen niet authentiek zijn.

Je werd in de jaren ’90 geconfronteerd met diabetes type 2. Wat betekende dat voor jou?

Ik was te zwaar en mijn toenmalige huisarts adviseerde mij anders te gaan eten en meer te bewegen. Ik pakte vaker de fiets in plaats van de auto en viel af. Volgens mijn huisarts waren er altijd medicijnen die mij zouden helpen om oud te worden. De echte klap kwam pas toen mijn oogarts zei dat ik een grote kans had om blind te worden door de diabetes. Dat zou mij niet gebeuren.

Het ontstaan van mijn diabetes type 2 ligt in mijn eerste vier levensjaren, waarin mijn emotionele en sociale ontwikkeling ernstig verstoord raakte door ziekte in ons gezin en mijn eigen, toen nog verborgen autisme. Ik noem dat de wortel van mijn diabetes. Het ontdekken en herkennen van de mogelijke oorzaak is cruciaal om de juiste route te bepalen richting een medicatiearme of -vrije aanpak van diabetes type 2.

Dat inzicht kreeg ik pas op latere leeftijd. Door zelf op onderzoek uit te gaan, kreeg ik meer inzicht in de oorzaak van mijn diabetes en ben ik actief aan de slag gegaan met deze inzichten.

Met hulp van mijn zus, een internist-endocrinoloog en wetenschappelijke contacten in Amerika ben ik op zoek gegaan naar een methode om mijn diabetes onder controle te krijgen. Eén van de adviezen was het eten van veel vette vis, vanwege de omega-3-vetzuren. Toen ik maanden later terugging naar de oogarts, zag hij een sterke verbetering van de vaten in mijn ogen en was hij verbaasd over deze positieve verandering.

Naast vette vis heb ik mijn koolhydraatinname flink verminderd en deze in balans gebracht met andere bouwstoffen. Het is mij gelukt om binnen korte tijd mijn glucosewaarden en HbA1c onder controle te krijgen én te houden.

Ik ontdekte welke ‘knoppen’ ik moest bedienen om in balans te komen en te blijven. Mijn artsen vroegen mij vervolgens mijn herstelplan te beschrijven en te bespreken. Vanaf dat moment ben ik mij gaan inzetten voor mensen met diabetes type 2 en zo is Diavantis ontstaan.

Kun je Diavantis als organisatie
omschrijven?
Dat vind ik een bijzondere vraag, want
eigenlijk bén ik Diavantis. Ik ben de
grondlegger en Diavantis ontwikkelt
zich momenteel tot een professionele
organisatie, geleid door een toegewijd
team dat mensen met diabetes type 2
helpt om medicatiearm of zelfs zonder
medicatie gezonder oud te worden.

Wat heeft Diavantis jou tot nu toe
gebracht? De afgelopen jaren heb ik veel mensenmet diabetes type 2 begeleid via hetherstelprogramma en mijn eigenervaringen. Het programma heeft veeldeelnemers in staat gesteld om weerregie en verantwoordelijkheid te nemenover hun ziekte. Dat ging niet vanzelf,want iedereen moet zelf op zoek naarde wortels van het ontstaan van deziekte en de handvatten om weer inbalans te komen. Het geeft mij veelvoldoening om mensen met diabetestype 2 te helpen. Met veel deelnemersheb ik nog regelmatig contact.

IK WIL 1,2 MILJOEN MENSEN MET DIABETES TYPE 2

GEZONDER OUDER LATEN WORDEN

Waar zit volgens jou de kracht van hetherstelprogramma?                                 Mensen die deelnemen aan het programma willen échteen oplossing voor hun ziekte. Wij reiken de handvattenaan en nemen ze mee in het proces om meer regie tekrijgen over hun gezondheid.We verdiepen ons in hun achtergrond, verbinden enanticiperen samen met hen, zodat ze zich veilig voelen. Zekrijgen immers dagelijks al te maken met tegenslagen enverleidingen. Wij helpen ze deze te weerstaan. 

 Diavantis werkt nu samen met de RUG en ElastiqueHealth aan een digitale applicatie voor hetherstelprogramma DiavantisWijze(r). Wat vind jij vandeze innovatie?                            Ik heb altijd gezegd dat ik 1,2 miljoen mensen metdiabetes type 2 wil helpen gezonder oud te worden. Metdeze technologische ontwikkeling zetten we een grotestap in die richting. Dankzij subsidies van SNN hebben weeen haalbaarheidsonderzoek gedaan en hieruit is hetprojectplan Diabetes2CARE voortgekomen. Dit plan isgoedgekeurd voor een Europese subsidie doorEFRO/SNN in januari 2025, voor een periode van driejaar. Deze toekenning geeft ons een enorme boost om dedigitale applicatie door te ontwikkelen. Samen metpartners en leveranciers werken we hard om deze ‘buddy’goed te laten aansluiten op de wensen van de deelnemers.

 Wat verwacht je ervan?                                        Ik ben praktisch ingesteld en wil vooral zien dat hetwerkt voor de deelnemers. Daarom worden alleonderdelen wetenschappelijk én op gebruiksniveaugevalideerd. We willen aantonen dat deze digitaleapplicatie wetenschappelijke meerwaarde biedt tenopzichte van bestaande programma’s en écht aansluit bijde gebruiker. Het heeft geen zin als de app straks klaar isen alleen maar op de plank blijft liggen.     

 

Een belangrijk onderdeel is dat deelnemers de app
blijven gebruiken als ‘hun beste maatje’. Waarom is dat
volgens jou cruciaal?
Deelnemers moeten het gevoel krijgen dat ze in een
warm bad terechtkomen, dat de app hen begrijpt en hun
taal spreekt. Ook moet de app ze betrokken houden. Als
er even geen input is, krijgt de deelnemer een
herinnering, precies op de manier zoals hij of zij dat
prettig vindt.

Even een stip op de horizon: hoe ziet de wereld voor
mensen met diabetes type 2 eruit als de app beschikbaar is?
Dat zou geweldig zijn voor mensen die zo graag
medicatiearm of vrij willen leven. Juist voor hen kan deze
‘buddy’ het verschil maken. We moeten de mindset
veranderen van: ‘ik moet van de dokter afvallen, meer
bewegen, gezonder eten’, naar: ‘ik wil zélf mijn gewicht
onder controle krijgen, gezond en lekker eten’. Daar word
ik gelukkig van.

Tot slot, wat wens jij mensen met diabetes type 2 toe?
Dat kan ik kort houden: dat zij medicatiearm of -vrij
worden én blijven en daardoor een betere kwaliteit van
leven ervaren