






HET PROJECT DIABETES2CARE GAAT EEN GROTE BIJDRAGE LEVEREN AAN DE KWALITEIT VAN LEVEN VAN PATIËNTEN MET DIABETES TYPE 2.
In gesprek met Jorine van Genderen over haar ervaringen met Diavantis en waar zij de mogelijkheden voor een digitaal begeleidingsprogramma ziet voor patiënten met diabetes type 2.
Eerst even voorstellen: Wie is Jorine van Genderen?
Ik ben Jorine van Genderen, 39 jaar, woon in Woerden samen met mijn partner en 6 kinderen. Ik werk in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) Utrecht en ben sinds enige tijd een fanatieke supper.
Hoe ben jij in contact gekomen met Diavantis?
Jaren geleden werkte ik in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en had contact met dr. Arianne van Bon, internist endocrinoloog in het Rijnstate ziekenhuis. Ik was opzoek naar meer uitdaging in mijn dagelijks werk en zij vertelde over de initiatieven van Diavantis. Ik heb toen contact gezocht met Piet-jan Coremans, de oprichter van Diavantis, en ben met hem in gesprek gegaan over zijn initiatieven en ideeën om mensen met diabetes type 2 te helpen en te begeleiden. Na het gesprek heb ik mij verdiept in de website van Diavantis en goed nagedacht of dit bij mij zou passen.
In de tijd startte er een pilot in de regio Arnhem om patiënten met diabetes type 2 te begeleiden naar een medicatiearm of medicatievrije situatie en daar was ik wel erg nieuwsgierig naar. Ik wilde wel betrokken zijn bij de coaching van de deelnemers. Ik heb toen een aantal patiënten kunnen begeleiden in hun proces naar een medicatiearme of vrije situatie. In die tijd heb ik ook deelgenomen aan diverse groepssessies o.a. in Sneek en Velp. In Velp werden toen ook kookworkshops voor de deelnemers georganiseerd.
Hoe zou jij Diavantis in die periode omschrijven in een paar woorden?
Diavantis was destijds volop in ontwikkeling, je zou het zelfs dynamisch kunnen noemen. Er gebeurde echt iets voor mensen met diabetes type 2: er was persoonlijke aandacht voor elke deelnemer, met nadruk op voeding, beweging en gedragsverandering. Patiënten kregen meer regie over hun ziekte, wat een duidelijke en positieve verandering betekende. Nu, jaren later, heeft Diavantis nog veel meer deelnemers succesvol kunnen begeleiden.
Hoe zie jij de toekomst voor dergelijke initiatieven als Diavantis en het
begeleidingsprogramma DiavantisWijze(r)?
Als ik kijk naar het programma en de begeleiding dan ervaar ik dat er meer
structuur in de organisatie is gekomen en het programma is
doorontwikkeld. Binnen het programma is er meer ruimte voor de
deelnemers om ervaringen met elkaar te delen en ook op individuele basis
meer ondersteuning te krijgen.






UIT EIGEN ERVARING KAN IK ZEGGEN DAT PERSOONLIJKE AANDACHT GOED WERKT.
Waar zit volgens jou de kracht eenbegeleidingsprogramma als DiavantisWijze(r)?
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat persoonlijke aandacht goed werkt. Soms heel empathisch en af en toeook direct om een doorbraak te forceren. Sommige deelnemers hebben af en toe even een klein zetje nodig om tot de juiste inzichten te komen en hiermee aan de slag te gaan. Laat ik ook voorop stellen dat vaak de juiste toon de muziek maakt, probeer in dezelfde taal te spreken als de deelnemer.
Jij hebt meegemaakt dat fysieke coaching bij deelnemers thuis niet meer mogelijk was door de corona periode en dat de begeleiding via videobellen plaatsvond. Hoe heb jij dit als observator van diverse sessies van DiavantisWijze(r) meegemaakt?
Ik heb veel geleerd van deze sessies omdat communicatie en interactie tussen deelnemers heel verschillend kan zijn. Jezelf kwetsbaar opstellen naar je coach blijft lastig. Er zitten ook voordelen aan, deelnemers zijn in hun eigen veilige omgeving en hierdoor ook in staat om vrijer te praten. Als coach moet je wel heel invoelbaar zijn om dej uiste snaar bij de deelnemers te raken.
Er zijn op dit moment initiatieven om zorgprocessenmeer digitaal te maken. Hoe zie jij de toekomst hiervan voor patiënten met diabetes type 2?
Ik vind het initiatief dat Diavantis heeft opgezet met het project Diabetes2CARE, in samenwerking met de RUG en Elastique Health, een zeer positieve ontwikkeling. Binnen dit project wordt gewerkt aan digitale begeleiding voor mensen met diabetes type 2. Als je kijkt naar de toegevoegde waarde van sensortechnologie voor deze patiëntengroep, is die enorm. Niet meer dagelijks hoeven prikken, maar toch inzicht krijgen in de glucosewaarden, is een belangrijk voordeel. Juist voor mensen met diabetes type 2 is dat van grote waarde, omdat één van de leerdoelen is om meer inzicht te krijgen in onder andere hun glucosewaarden.
Deze groep test nu vaak onvoldoende om dat inzicht daadwerkelijk te verkrijgen. Wat ik begrepen heb, is dat in de ontwikkeling van de digitale begeleidingsapp van Diavantis ook andere sensoren worden ingezet, bijvoorbeeld voor het meten van beweging. Vanuit mijn ervaring met het coachen van deelnemers weet ik hoe belangrijk het is dat zij gaan begrijpen welke invloed beweging, voeding, slaap en stress hebben op hun glucosewaarden, en vooral, wat zij daar zelf aan kunnen doen.
Waar moet de digitale applicatie van Diavantis zeker aan voldoen?
Er komen steeds meer jonge patiënten met diabetes type 2 bij, die gewend zijn om met digitale toepassingen om te gaan. Voor deze doelgroep is het belangrijk dat een digitale buddy overzichtelijk is en gebruik maakt van duidelijke, begrijpelijke taal. Het moet eenvoudig zijn om te navigeren, zonder dat je veel moet doorklikken om de juiste informatie te vinden. Persoonlijk zou ik aanraden om terughoudend te zijn met het gebruik van verschillende kleuren, om overprikkeling te voorkomen.
Wat wens jij tot slot de mensen met diabetes type 2 toe voor de toekomst?
Ik wens dat mensen met diabetes type 2 gaan inzien dat zij zelf het stuur ik handen hebben. Dat zij zelf de regie kunnen terugpakken als zij dat zelf willen. En vooral ook dat ze het fysiek en mentaal gaan volhouden. Een dergelijke steun in de rug gaat deze groep patiënten zeker helpen.
Het project Diabetes2CARE gaat een grote bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van patiënten met diabetes type 2. Het project Diabetes2CARE wordt mede mogelijk gemaakt door een EFRO,Europese Unie subsidie via SNN verkregen







